osteopathie
Wat kan osteopathie rond de zwangerschap betekenen?
Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van de vrouw heel wat veranderingen. Haar lichaam moet flexibel zijn om deze veranderingen te kunnen opvangen. Oude blokkades, littekens of gespannen spieren kunnen er de oorzaak van zijn dat deze veranderingen niet vlot verlopen en de vrouw klachten krijgt.
Een osteopathische behandeling kan het lichaam van de vrouw voorbereiden op de zwangerschap en de bevalling. Een elastisch functioneren van de structuren rond de bekkenregio is belangrijk voor een goede zwangerschap en een vlotte bevalling.
Osteopathie kan invloed hebben op klachten als: bandenpijnen, rugpijn, bekkenpijn, stuitpijn, hoofdpijn, constipatie, reflux, benauwdheid en pijn aan de ribben, gespannen buik.
Een liggingsafwijking van de baby kan de osteopaat mogelijks beïnvloeden door de structuren rond de baarmoeder flexibel en symmetrisch te maken. Doordat de baby ruimte krijgt omdat bewegingsbeperkingen in het bekken behandeld zijn, verhoogt de kans dat de baby zich nog spontaan draait. De osteopaat gebruikt steeds een holistische visie en zachte technieken die het lichaam van de zwangere vrouw en haar baby respecteren. Het beste moment om te behandelen is bij kinderwens en tijdens de zwangerschap vanaf 12 weken tot aan de bevalling.
Ook na de bevalling kan een check up nuttig zijn om problemen in de toekomst te voorkomen, dit vaak in tandem met de bekkenbodemkinesitherapie.